torsdag 15 april 2010

Våren kom...

...då jag var i Åbo. Nu har blåsipporna börjat titta fram, och snödropparna för länge sedan. Fröhängena händer tunga från alarna och jag har tungt att andas. Blödde spontan näsblod igår som slutade lika abrupt och oförberett som det började.
Jag skulle ha varit ledig idag, men då en av matematiklärarna var sjuk så hoppade jag in som vikarie. Så nu jobbar jag som lärare OCH assistent. Vilket betyder att jag har smockfulla dagar, inga håltimmar någonstans. Men det är kul då man får ha roliga elever.

Hade 9or i kemi idag, och vi repeterade 7ornas kemi, för nästa prov kommer i princip att vara på hela kemiboken. I den första klassen kom de insläntrandes allihopa nästan 5 minuter försent, jag delade ut uppgifterna och de började skriva svar. En elev frågade om de fick lyssna på musik samtidigt och jag han nästan inte ens säga ja, förrän någon hade fiskat upp sin telefon och spelade den där chihuahua låten. Efter två repeat av sagda låt kom två andra elever på att de också har Chihuahua låten på sina telefoner.
"Hej, vi försöker spela samtidigt! Ett, två, tre, nu!"
Vilket resulterade i att vi hade en chihuahua kanon i klassrummet.
I samma klass berättade en elev att hon hade kastat in biffar i en stekpanna och het olja hade strittat på hennes ögonlock och att hon hade haft ont i 3 timmar efteråt.
"Använde du rypsolja eller olivolja?" frågade en klasskompis genast. Jag minns inte vad svaret var, men nästa kommentar löd:
"Men alla vet ju att man inte kan steka i olja, man ska ju steka i smör!"
Efter lite diskussioner om vem som steker i olja och vem som steker i smör kommenterar samma klasskompis att "Rypsolja blir giftigt om det upphettas över 100 grader." Sen återgick de till kemiuppgifterna.

Andra klassen hade en elev som jag såg på samma teaterföreställning (Medicinarstuderandenas årliga spex) som jag var på. Vi hälsade smått på varandra på teaterföreställningen och sen gick vi åt varsit håll. Samma elev kom nu fram till tavlan, efter halva lektionen nästan, påpekade att det var mycket roligare i lågstadiet när de fick ha roliga timmen, och 'kunde vi inte ha roliga timmen nu?'
Efter ett kort nej från mig skrev han sitt namn på svarta tavlan så att kritan hoppade (vet faktiskt inte hur han lyckades med det, men det gjorde han) sen vände han sig mot mig.
"Du var på den där teatern..."
Jag nickade. "Jo."
"Jag blev dit tvingad." sa han dystert.
"Jag var nog där frivilligt," svarade jag med ett leende.
"Jag förstår mig inte på akademikerhumor," konstaterade han och gick sedan längst bak i klassrummet där två av hans kompisar hade "paus".
Jag kunde inte låta bli att småskratta åt hans kommentar om "akademikerhumor".

De tre gossarna längst bak fick sedan för sig att leka med pipetterna och jag sa åt dem. De lydde i tio sekunder, sen såg jag bara deras ryggar och hörde hur vattnet spolade från kranarna. Eftersom jag vet att de inte lyder mig om jag sitter i ena änden av klassrummet och de är i andra, ställde jag mig upp och började gå mot dem. Samma kille som sett mig på teatern kommenterar plötsligt åt de andra.
"Ah! Shit, hon blev arg! Se hur arg hon är!" han lägger sin pipett tillbaka på bänken.
Och där kom jag med ett stort leende på läpparna, och försökte låta bli att skratta.

Ibland är de bara för härliga de här eleverna :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar