lördag 24 april 2010

Skrivtips och A4-papper

Det blir ett till bloginlägg idag bara för att jag känner för det :)

Jag lyckades diska all disk (förutom glasen som fortfarande ligger i diskhon) och belönade mig med att rensa ut min hotmails mail. 500 mail reducerades till knappa 20 och jag känner mig mycket lättare :)

Sen googlade jag på "How to plan a fiction book" (google är min bästa vän) och hittade följande sida som jag måste dela med mig av från AdvancedFictionWriting.com.
Metoden kallas för the snowflake method, dvs snöflinge-metoden. Jag har nu plöjt igenom den sidan och insett att det är det jag försökt göra hela tiden (fast jag nu inte alltid vetat vad jag sysslat med :D )

Där börjar man med att i en mening beskriva sin bok. Därefter utvecklar man denna mening till en hel paragraf.
Tredje steget är karaktärerna, deras motivation och målsättningar.
I fjärde steget ska man skriva en paragraf för varje mening i steg två och i femte steget skriver man cirka en sida om alla karaktärerna och så fortsätter man. Skriver lite mera om handlingen och utvecklar karaktärerna osv.
När jag tänker på det så verkar det vara en liknande metod som Kimselius' gula lappar, bara lite mera... mastodont kanske ;)

I alla fall sitter jag just nu och funderar på den där enda meningen som skulle summera hela boken... (än så länge är det tre meningar) och så skriver jag på baksidan av använda A4-papper (sparar på träd ;) ) om karaktärerna och kommit på många nya idéer och orsaker till varför det kommer att gå på ett visst vis.
Jag kikade också på mina anteckningar från över ett halvår sedan då jag började planeringen av boken och insåg att den nu tagit ett enormt sjumilakliv bort från den ursprungliga berättelsen. Den har fått både bredd, höjd och längd, och blivit riktigt fyllig och fast. Men om man kisar med ögonen kan man se det lilla fröet som startade hela karusellen, det som började förra sommaren då min lillasyster sa att hon hellre skulle heta Mia än Tanja :)

2 kommentarer:

  1. Tyckte om det här inlägget. Du har orden och förmågan att sätta dem på pränt. Ser fram emot när din bok är färdig! Kramisar Kim

    SvaraRadera
  2. Din bok låter riktigt spännande.
    Att skriva är verkligen något av det roligaste som finns i livet.

    Kram!

    SvaraRadera