söndag 9 maj 2010

Sönderplockande av en bok

Jag bestämde mig för att verkligen analysera vad det är som gör en bok bra och till observationsobjekt valde jag John Marsdens Tomorrow When The War Began. Jag har kommit till fjärde kapitlet och delat in kapitlena i början, mitten och slut, och skrivit kort om scenerna i vardela delarna. Och inte kommit fram till så mycket annat än att Marsden är en superbra författare.

Boken börjar med "nutid" och huvudpersonen Ellie förklarar att hon blev vald att skriva ner deras berättelse, hon blandar in observationer från där hon sitter och skriver med filosofiska tankar om var allt började innan hon verkligen skriver om när och var det började. Därefter får man följa med hennes tankar om de andra karaktärerna i boken och varför de kom med på färden.
Kapitel två börjar direkt med handling; deras start upp mot Tailor's Stitch, och Ellies syn på färden tillsammans med hennes kamrater. Den fortsätter med deras långsamma nerfart till Helvetet som stället kallas och slutar med en upptäckt (vad de upptäcker får ni läsa själva)
Kapitel tre följer samma mönster. Man slängs direkt in i händelserna, sen kommer en transportsträcka med Ellies tankar, observationer och berättelser och sen slutet med någonting nytt, en upptäckt, ett avslöjande, en överraskning osv. blandat med Ellies tankar.
Likadant med fjärde kapitlet; direkt in i handlingen, sen transportsträckan och i slutet någonting nytt.
Jag har också upptäckt att Marsden blandar långa stycken utan dialog med kortare stycken med bara dialog och långa stycken blandat. Det är en ganska intressant kombination. Jag undrar han lagt upp planeringen av boken, skulle vara intressant att se.

Jag försökte först dela in boken i scenes och sequels men insåg att det kommer att kräva jätte mycket tid att göra så jag bestämde mig för att köra med en början-mitten-slutet indelning istället.
Om scenes och sequels kan man läsa om från Advanced Fictionwriting
där boken helt enkelt delas in i scener som följs utav sequels (uppföljare) och där scener indelas i Mål, Konflikt och Katastrof och uppföljaren indelas i Reaktion, Dilemma och Beslut.

Jag vet inte om det är ett bra sätt att skriva en bok på, men precis som Ingermanson skriver så tänker jag glömma alla regler och bara skriva. :) Jag har annars idag haft jätte mycket inspiration och skrivit jätte mycket, jag tror första kapitlet till ochmed är färdigt (den kommer säkert att skrivas om många gånger till ännu) får se hur det hela slutar.
Nu ska jag ut i det blåsiga vädret och fylla på syreförådet. Hjärnan behöver nytt bränsle.
Glad alla mammors dag till alla mammor!

1 kommentar:

  1. Her kikat på din blogg. Intressant! Är du svensk och bor i Finladn? Varför stod det i din profil på ryska?

    SvaraRadera