fredag 14 maj 2010

Genres och hemliga manuskript

En del säger att man ska skriva boken med genren i minnet, eller de man tänkt att ska läsa boken i minnet.
Andra säger att man ska först skriva boken och sen tänka på vilken genre den passar in i.
Jag hittade en genre som kallas Young Adult som är precis vad det låter - för unga vuxna (12-18 år). Jag antar att min bok skulle falla i den genren. Men på ett vis känns det som att min bok är mer än en 'Young Adult Novel', Det finns inslag av fantasy och adventure, en del skulle kunna klassas som horror och andra som mystery, med en liten släng av komedi. Det låter som en salig blandning och det är det också. Och det gör ju inte saken bättre att jag har svårt att bestämma mig vilken som ska vara huvudgenren.
Jag hittade också en relativt ny genre som kallar Science fantasy som är en blandning mellan science fiction och fantasy. Fast min bok lutar mer åt fantasyhållet. Young Fantasy - undrar ifall det finns en genre som heter så?
Jag insåg just likheterna mellan Alice i underlandet och min bok... båda handlar om en flicka som hamnar i en annan värld... fast Alice kan inte göra så mycket åt det... allt Mia behöver göra är att blunda och se åt andra hållet, och historien skulle ha gått åt ett helt annat håll (mycket tråkigare håll) istället väljer hon att hjälpa till, vilket så klart får konsekvenser. :)

Nu ska jag leta reda på ett hemligt manuskript som spelar en stor roll i boken. Det är så hemligt att ingen vet vad det står i den. Man tror den skrevs på 14-1500 talet och den består av ca 240 sidor handskriven text med illustrationer. Någon som har en aning om vad det är för manuskript jag pratar om? ;)

2 kommentarer:

  1. Låter spännande med manuskriptet. Tänk inte så mycket på vad det ska bli, bara skriv, då blir berättelsen bäst. Sedan är det förlagets uppgift att placera ditt manus i rätt kategori! Kramisar Kim

    SvaraRadera
  2. Hej Terese
    Har skickat dig en utmaning på min blogg: http://kim-m-kimselius.blogspot.com/2010/05/utmaning-tionde-bilden.html Kramisar Kim

    SvaraRadera